Intelligent sensor mindsker kødannelse ved kommunalt testcenter

| 11 marts 2021

I Vallensbæk Kommune var det en udfordring for særligt ældre og dårligt gående borgere at stå i den lange kø for at få den nødvendige Corona-test. Nu har kommunen investeret i særlige sensorer, der kan fortælle borgerne, hvornår det er hurtigst at komme til


Test og podninger er en stor del af regeringens genåbningsstrategi, og det lægger yderligere pres på landets mange testcentre. Samtidig har de fleste af os prøvet at miste tålmodigheden i køen. Det, der kun skulle tage et kvarter, bliver hurtigt til en time, når alle andre også har fået samme idé. Den udfordring oplevede de også i Vallensbæk, beretter Marie Gottlieb Danneskiold-Samsøe, der er IT- og digitaliseringschef i kommunen:

“Vi oplevede, at der lynhurtigt opstod kø i nogle perioder, samtidig med at der i andre perioder slet ikke var nogen kø. Hovedudfordringen med det var, at mange af de borgere, der havde behov for at blive testet, måske var 80 eller 85 plus, og det kunne være svært for dem at stå i kø så længe. Det er lang tid at stå op i en halv time, hvis man i forvejen er dårligt gående. Så vi ledte efter en løsning, der kunne give de her borgere mulighed for at komme på et tidspunkt, hvor der ikke var så lang kø.”

Løsningen fandt Vallensbæk Kommune hos Konica Minolta, som har en intelligent sensor via det Konica Minolta-ejede MOBOTIX, der kan tælle, hvor mange der står i kø og ud fra dens optælling laver en ekstern virksomhed en beregning, så borgerne kan se på kommunens hjemmeside, hvor lang tid man kan forvente at stå i kø, så man kan tilrettelægge sin testtid efter det.
 
“Kapaciteten er jo egentlig ikke et problem, hvis bare man fordeler sig lidt mere jævnt henover dagen. Det her er en service for borgere, så vi gør det så nemt som muligt for dem at blive testet,” forklarer IT- og digitaliseringschefen, som tilføjer, at borgerne hurtigt er blevet glade for det nye tiltag.
 
Et klogere byrum
Sensoren kan lave en optælling på grund af en indbygget app, som derefter sender optællingen videre. Henrik Pedersen, der er IT-konsulent ved Konica Minolta, understreger, at den stadig værner om vores persondatasikkerhed:

“Sensoren sender kun et tal videre, og løsningen er derfor 100 procent GDPR-godkendt. Det eneste, den gør, er at tælle, hvor mange der står i køen, så den kan altså ikke videregive persondata. Optællingen her er kun én ud af mange af Mobotix’ funktioner, og vi ser hele tiden på, hvordan vi kan levere det vi kalder smart city data til kommunerne. For det er oplagt at bruge teknologien i kampen med Coronaen, når det rent faktisk er en mulighed.” 

Også i Vallensbæk tænker man teknologien ind fremtiden, for når nye muligheder byder sig, så skal man gribe dem, mener Marie Gottlieb Danneskiold-Samsøe:

“Senere kan man godt forestille sig, at vi vil bruge de her sensorer til byrumsanalyse og andre projekter af lidt mere kompleks art. Ligesom alle andre steder kommer man også til at se flere tiltag med kunstig intelligens i Vallensbæk Kommune, for når der opstår nye muligheder, der giver mening, så tager vi dem også gerne i brug.”
 
Testcenteret i Vallensbæk er det første af sin slags til at benytte sig af Konica Minolta-løsningen herhjemme, men hos Konica Minolta forbereder man sig på, at det vil være oplagt for flere kommuner at melde sig på banen for at give borgerne den bedst mulige oplevelse med Corona-testen.

Kontaktperson:
Marketing Manager Pernille Juul
E-mail: pernille.juul@konicaminolta.dk
Telefon: +45 29724080