XL-BYG har fået en hurtigere værktøjskasse

| 15 oktober 2018

”Løs performanceproblemerne på vores VMware-installation først. Så kan vi tale videre bagefter.”

Det var indgangsreplikken, da XL-BYG ved et tilfælde kom i dialog med Konica Minolta. Opgaven blev løst, og samarbejdet blev en realitet.


Det var til et ’speed dating’-arrangement for erhvervsledere, at IT-chef Steen Villsen fra XL-BYGs kædekontor i Brabrand tilfældigt faldt i snak med Konica Minolta. Efter en gensidig præsentation afbrød Steen Villsen salgstalen fra Konica Minolta med et konkret forslag.


Steen Villsen fortalte, at de oplevede performanceproblemer med deres VMware-installation. Hvis Konica Minolta kunne løse op for dén knude, så kunne man tale videre om andre projekter. Udfordringen blev accepteret og Konica Minolta gik med til en ’no cure, no pay’-ordning og kastede sig over opgaven.


Efter få dage kunne Konica Minolta vende tilbage til Steen Villsen hos XL-BYG med et løsningsforslag, der fordoblede performance på VMware-installationen, og det var nok til at overbevise IT-chefen om, at Konica Minolta var kommet langt siden dengang, det udelukkende handlede om kopimaskiner.


Udfordret på både backup og performance

Ud over de akutte VMware-performanceproblemer var man hos XL-BYG udfordret på to fronter: Dels var kædekontorets IT-system udtjent og stod foran udskiftning, og dels var virksomhedens backupløsning heller ikke optimal. Det var derfor de to punkter, der blev diskuteret med Konica Minolta.


”Vi havde indhentet tilbud på nye servere og nyt SAN til vores datacenter, men efter et arrangement hos Konica Minolta blev vi solgt på idéen om at vælge Cisco HyperFlex og gå all-in på en hyperkonvergeret løsning,” forklarer systemadministrator Kenneth Yde fra XL-BYG. ”Performance på løsningen lød fantastisk, og prismæssigt var det også attraktivt med mulighed for en femårig finansiering gennem Cisco Capital.”


Konica Minolta udarbejdede et forslag baseret på blandt andet Cisco HyperFlex HX 240, som ikke alene stillede større ydelse i udsigt, men også mindre pladsbehov. Aftalen blev underskrevet i februar, men da var der allerede sket noget på backupfronten.


Første trin: Backup flyttes til KMsky

”Allerede før implementering af HyperFlex’en flyttede vi vores Veeam-backupløsning til Konica Minoltas eget danske datacenter, KMsky,” fortæller systemadministrator Kenneth Yde. ”Den tidligere hostingløsning fungerede ikke optimalt med for lang reaktionstid ved ændringer og lidt for mange bump på vejen.”


Efter flytningen har XL-BYGs backup kørt problemfrit, og løsningen er sat op, så der ud over fuld backup hver nat også bliver taget snapshots tre gange om dagen. Det mindsker sårbarheden over for angreb udefra og gør recovery-tiden kortere. Kenneth Yde understreger, at der helt op på ledelsesniveau i dag er meget stor forståelse for sikkerhedsudfordringerne, og at man hidtil har været forskånet for store angreb.


Andet trin: Hyperkonvergeret datacenter

Hos XL-BYG var målet med det nye IT-system at skaffe markant bedre performance, at fremtidssikre løsningen og at få det hele samlet under ét i stedet for at have flere former for hardware og flere leverandører, der kunne pege på hinanden ved problemer.


Kenneth Yde: ”Med overgangen til Cisco HyperFlex kunne vi nøjes med at bruge 8 units i vores datacenter i stedet for 14. Strømforbruget blev reduceret dramatisk, og selv om alle vores IT-ressourcer nu er puljet under ét, så administrerer vi stadig via de velkendte grænseflader fra tidligere, så administrativt mærker vi egentlig ikke den store forskel. Men det gør vi på vores performance.”


Den nye, hyperkonvergerede løsning og overgangen til SSD-diske har reduceret svartiderne markant, og for eksempel oplever virksomhedens in-house grafikere nu ingen ventetid, når de henter filer frem, hvor de tidligere skulle sidde og trille tommelfingre, før de kunne arbejde videre.


Godt samarbejde med dedikerede folk

Hos Konica Minolta har det været en ønskeopgave at overtage hostingen af XL-BYGs backup og at stå for bestykningen af det nye datacenter.


Det er nogle af Konica Minoltas kernekompetencer, og der har været to gode, faste folk på opgaven fra start til slut.


Hos XL-BYG kan de kun bekræfte, at samarbejdet er forløbet godt.

”Vi har haft lidt ventetid, men det skyldtes udelukkende en flaskehals hos Cisco, som skulle holde trit med den globale efterspørgsel på HyperFlex. Ellers har det været et perfekt samarbejde, hvor vi har fået god og kompetent assistance til både backup- og datacenterdelen. Og efter implementeringen oplever vi også en enklere hverdag med én leverandør og en hyperkonvergeret løsning, hvor der kun er én ansvarlig leverandør at kontakte,” fastslår Kenneth Yde fra XL-BYG.


XL-BYG valgte at flytte backupløsningen til KMsky først og dernæst opdatere hele datacentret til Cisco HyperFlex. Deres backbone blev ved samme lejlighed opgraderet til 40 Gbit, ligesom de som tidligere nævnt gik fra traditionelle diske til SSD-diske.


Om XL-BYG

  • Kæden består af 110 forretninger over hele landet
  • XL-BYG PRIVATCENTER servicerer private kunder
  • XL-BYG PROFFCENTER servicerer erhvervskunderne
  • XL-BYG har en samlet omsætning på 8,5 mia. kr./år
  • Kædekontoret i Brabrand servicerer alle butikkerne